Timon politiikka-blogi

Virvon varvon tuoreeks terveeks Sote sulle, maakunnat mulle

Virvon varvon tuoreeks terveeks Sote sulle, maakunnat mulle. Viime sunnuntaina oli taas aika, kun suloiset lapset tulivat vaihtamaan tekemänsä vitsat karkkiin tai muuhun palkkioon. Virpomisella ja politiikalla on hyvin samanlaisia piirteitä. Virpomisprosessin ensimmäinen vaihe on oikeanlaisen virpomisporukan kasaaminen (hallitustunnustelut). Hyvien virpomiskavereiden tulee olla luotettavia. Virpomisen seuraava vaihe on virpomissuunnittelu, jossa mietitään virpomiskohteet ja sovitaan työnjaosta (hallitusneuvottelut, jossa sovitaan hallitusohjelmasta ja työnjaosta (ministerisalkkujen jako)).

Seuraava vaihe on itse virpominen, jossa vaihdetaan tehdyt vitsat palkkioon (toteutusohjelmien ja lakien valmistelu (esim. Sote-uudistus), jossa erilaisilla lehmänkaupoilla suunnitellaan uudistuksesta syntyvien etuuksien jakaminen puolueiden kesken). Virpomisen jälkeen alkaa saaliden tarkastaminen. Joissain tapauksissa saaliin tarkastamiseen ottaa osaa myös osaa erään virpojan äiti, joka tarkistaa ettei saaliiden seassa ole kiellettyjä karkkeja kuten liköörikarkkeja (perustuslakitarkastus). Saaliin tarkastamisen jälkeen alkaa saaliin jakamisesta päättäminen (eduskuntakäsittely ja äänestäminen). Saaliin jakaminen saattaa joissain tapauksissa osoittautua hankalaksi vaiheeksi, jos saaliin jakajia on useita ja jokaisella oma mieltymyksensä. Yleensä kuitenkin päästään sopuun vaikkakin osalla saattaa jäädä vähän paha mieli, kun ei saanutkaan sitä palkkiota mitä oli havitellut.

Valitettava asia on, että aikuisten virpomisleikissä rapautetaan samalla meidän hyvinvointivaltio. Nykyisenkaltaisen edustuksellisen demokratian puolustajien mielestä Suomessa demokratia toimii kuitenkin paremmin kuin monessa muussa maassa. Kannattaisi ehkä hieman tarkkailla maailman menoa ja miettiä, mistäköhän maailmanlaajuinen tyytymättömyys päättäjiin kumpuaa. Nykyisen kaltaisella demokratialla on kaksi vaihtoehtoa. Joko siitä tulee oikeasti demokraattinen ja avoin tai se kriisiytyy niin pahasti, että ihmiset alkavat kannattaa autoritaarista valtiomuotoa. Valtaa pitäjien pitäisi uskaltaa oikeasti luovuttaa valtaa kansalle eikä kehitellä vain näennäis uudistuksia. Kansalaisten pitää pystyä joustamaan omista saavutetuista eduistaan, jotta pystytään rahoittamaan meidän hyvinvointivaltio myös tulevaisuudessa.  

Suomesta voisi tulla uudenlaisen demokratian mallimaa. Tarvittaisiin rohkeita ehdotuksia demokratian uudistamiseksi. Tein oman ehdotukseni uudistuksesta jo vuoden 2015 vaalien aikaan (YTY-ohjelma). Siinä ajatuksena oli erottaa poliittinen valmistelu kokonaan puolueista, niin että valmistelusta vastaisi kansalaisyhteiskunta ja tutkimuslaitokset. Tein ehdotukseen myös “taustapaperin” Suomen nykytilasta. Ehdotus voi olla sellaisenaan aika vaikeasti toteuttavissa, minkä vuoksi se olikin enemmänkin päänavaus keskustelulle.

Valitettavasti suurin osa demokratian uudistusehdotuksista ovat keskittyneet vain nykyisen järjestelmän laastarointiin. Kansalaisyhteiskunnan hallitusohjelma ei olisi mitenkään mahdoton rasti. Tein tuon ehdotuksen kokopäivätyön ja useiden luottamustoimien ohessa, joten kunnolla panostamalla ja useiden tahojen yhteistyöllä voisi saada aikaan oikeasti järkevän ehdotuksen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Olet mielestäni juuri oikeilla linjoilla. Ei ole mitään tolkkua esimerkiksi siinä miten sote-uudistuksen valmistelu on tehty.

Veisin Timon ajatusta vielä sen verran pidemmälle, että osa ministereistä voisi olla määräaikaisia virkamiesministereitä. Esimerkiksi opetus-, terveys-, puolustusministeriksi on ihan turha istuttaa vaikkapa kolmekymppistä noista asioista mitään tietämätöntä untuvikkoa. Sellainen on pikemminkin olemassa olevan asiantuntijajoukon rienaamista. Eiköhän sekä opetus- että terveysalalla ole jo nähty mihin järjettömyyteen poliitikot voivat meitä viedä. Tosiasiassa näin pienen tuntuisissa yksityiskohdissa olisi Suomen tulevaisuus.

Toimituksen poiminnat