Timon politiikka-blogi

Suomen nykytila ja tulevaisuuden uhat

Suomessa on moni asia paremmin kuin monessa muussa maassa, minkä takia voimme olla ylpeitä Suomen saavutuksista. Suomi on kärkimaiden joukossa monessa yhteiskunnan tilaa kuvaavassa tilastossa. Yhteiskunnan nykytila on pitkän ajan saavutus, eikä sitä onneksi ole vielä onnistuttu täysin romuttamaan.

Samalla kuitenkin täytyy olla huolissaan Suomen nykytilasta, koska Suomen tulevaisuus ei näytä yhtä hyvältä. Suomessa on vallinnut poliittinen takalukko koko talouskriisin ajan eli vuodesta 2007 asti. Syynä siihen on poliittinen järjestelmä, joka yrittää ratkoa ongelmia vanhoilla keinoilla muuttuneessa maailmassa. Suomen talousjärjestelmä on sellaisessa tilassa, ettei se pysty pitämään nykyistä hyvinvointitasoa kovin kauaa. Syy siihen ei ole suuri velka tai nopea velkaantuminen vaan suurin ongelma muutosvastaisuus, minkä takia rakenteellisia uudistuksia ei ole pystytty tekemään. Nykyinen hallitus on myynyt kansalle oman näkemyksensä rakenneuudistuksesta, joka on enemmänkin hyvinvointivaltion alas ajoa. Todellisessa rakenneuudistuksessa pitäisi uudistaa talouden rakenteita, joista tärkeimpänä ovat kulutuskäyttäytymisen sekä vientiteollisuuden muutokset.

Hallitus on valitellut kansan muutosvastaisuutta, minkä takia he eivät ole saaneet mielestään tarpeellisia muutoksia tehtyä. Hallituksen esittämät rakenneuudistukset pohjautuvat kyseenalaiseen käsitykseen kustannuskilpailukyvyn parantamisen vaikutuksista talouden pelastamisessa. Muutosvastaisuudesta voi puolueet syyttää vain itseään. Puolueet ovat pitäneet yllä illuusiota, jossa muutokset ovat koskeneet kaikkia muita paitsi oman äänestäjäkunnan oikeuksia ja etuja. Tämä on johtanut eri väestöryhmien vastakkainasetteluun, jossa vallassa olevat puolueet ovat sormet syyhyten käyneet kiinni oppositiossa olevien puolueiden kannattajien oikeuksiin ja etuuksiin. Tämä on johtanut myös syviin väestöryhmien välisiin riitoihin.

Nykyisen hallitus pyrki palkansaajien etuuksia heikentämällä saada heikosti kannattavia suuryrityksiä pelastettua. AY-liike tuli kuitenkin tähän väliin ja esti hallituksen aikeet maksattaa suuryritysten pelastamisen palkansaajilla. Suurin kärsijä nykytilasta ovat työelämän ulkopuolella olevat heikommassa asemassa olevat, joiden etuuksien puolustamista mikään puolue ota ykkösasiakseen. Vasemmistopuolueissa heidän etuuksiaan puolustetaan puheissa, mutta varsinkin demareissa palkansaajat menevät heikommassa asemassa olevien edelle. Syy siihen on ilmeinen — heikommassa asemassa olevat eivät yleensä äänestä, minkä takia heidän mielipiteitään ei kuunnella. Tämän väestöryhmän ongelmia voidaan lukea lehdistä, kun joku yhteiskunnan ulkopuolelle jätetty päättää kostaa kokemansa vääryyden kohdistamalla vihansa vahingoittamalla kohdalle sattuvaa kanssaihmistä.

Maahanmuuton vastustamisen syitä on monia, mutta yhdessä asiassa maahanmuuton vastustajat ovat oikeassa. Hallitsematon maahanmuutto saattaa synnyttää yhteiskuntaan ihmisjoukon, jotka voivat olla uhka yhteiskuntarauhalle. Sama pätee myös kantasuomalaisiin eli niihin, jotka tippuvat yhteiskunnan rattaista oman onnen nojaan. Ratkaisu hallitsemattomaan mahanmuuttoon ei ole rajojen sulkeminen vaan kotouttamiseen kohdistettavien varojen lisääminen sekä heikommassa asemassa olevien aseman parantaminen syntyperään katsomatta. Yhteiskuntarauhan kannalta uhkaavimman ryhmän muodostavat ihmiset, keiltä on viety pois kaikki mahdollisuudet oman aseman parantamiseen. Siksi hyvätuloisten on autettava väliinputoajat takaisin yhteiskuntaan.

Seuraavassa jutussani keskityn Suomen tulevaisuuden rakentamisen keinoihin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Suurella mielenkiinnolla odotan seuraavaa juttua. Niitä toimenpiteitä, joilla kirjoittaja ratkaisee Suomen ongelmat.

Odotellaan!

Toimituksen poiminnat